San Lorenzo
pl
polski

blog

Trufle
{{'2016-06-01 00:00:00' | appDate}}

TRUFLE  –   CZARNE ZŁOTO

 

We Włoszech rośnie 25 gatunków tych podziemnych grzybów, z których tylko 9 jest jadalnych. Okolice Alby w Piemoncie, San Miniato w Toskanii słyną z trufli białych.  W Umbrii natomiast rośnie  czarna trufla nazywana również czarnym złotem. Dyskusje kucharzy i miłośników trufli, który gatunek jest najlepszy nigdy nie będą miały  końca. Czarne trufle mają bardzo przyjemny i mocny zapach przypominający orzechy laskowe. Nadaje on potrawom niepowtarzalny charakter. Z truflą zazwyczaj przygotowuje się risotto lub tagliatelle. Płatkami trufli posypuje się np. polędwicę lub jajka. 

Szkoda, że ta skubana trufla nie chce u nas rosnąć!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Polityka Cookies.
ok